Busca el llibre de la nostra editorial
Logo instagram
L’Amic de les Arts

1926 - 1929 Edició facsímil

Títol: L’Amic de les Arts
Publicat: 2008
Dimensions: 31 x 42 cm
Enquadernació: Tapa dura
Pàgines: 408
Edició: 1a
Matèria: Art
ISBN: 978-84-96995-02-4
Preu: 90 € (IVA inclòs)
  © d’aquesta edició, 2008
Edicions i Propostes Culturals Andana, SL
© dels pròlegs, els seus autors

L’Amic de les Arts és la revista catalana d’avantguarda més important de les que van arribar a publicar-se en el període d’entreguerres. En primer lloc, per la seva longevitat: entre 1926 i 1929 van sortir-ne trenta-un números, que no és una xifra gens menyspreable en la història de la premsa avantguardista europea d’aquella època. En segon lloc, per la repercussió que molts dels seus números —o, per ser més precisos, d’alguns dels textos o de les imatges que s’hi estampaven— van arribar a tenir, sincrònicament, en el mateix moment de la seva divulgació. Però també per la repercussió posterior, diacrònica, que la revista ha tingut en la construcció historiogràfica d’un art i d’una literatura catalanes d’avantguarda, un model historiogràfic que ha acabat per ser hegemònic i en el si del qual la revista adquireix un protagonisme —o n’és una referència— important.

Joan M. Minguet

Pròlegs a càrrec de Joan M. Minguet Batllori i Vinyet Panyella.

Los amigos de las vanguardias
ROSA MARIA PIÑOL
La Vanguardia Martes, 24 de junio de 2008

Una edición facsímil permite recuperar los 31 números de la revista de los años veinte 'L'Amic de les Arts'

El provocador 'Manifest Groc' de Montanyà, Gasch y Dalí se fraguó en el seno de la revista

La efervescente etapa cultural vivida en Catalunya durante los años veinte tiene su mejor expresión en la revista L'Amic de les Arts,considerada la publicación catalana de vanguardia más destacada del periodo de entreguerras. Desde las páginas de la revista, que contó con redactores de lujo como J. V. Foix, Lluís Montanyà, Salvador Dalí o Federico García Lorca, se fraguaron iniciativas tan influyentes como el Manifest Groc,un revulsivo en la sociedad catalana del momento. Ahora, el sello Edicions i Propostes Culturals Andana, de Vilafranca del Penedès, ofrece la posibilidad de revisar la revista en su totalidad, ya que acaba de publicar en edición facsímil los treinta y un números que aparecieron entre abril de 1926 y marzo de 1929.

El Museu Cau Ferrat de Sitges - población donde nació L'Amic de les Arts,de la mano del escritor y publicista Josep Carbonell i Gener- acogió este fin de semana la presentación del volumen, que encabezan estudios de dos especialistas, Joan Maria Minguet y Vinyet Panyella. La trascendencia de la revista fue más allá de su ámbito aparentemente local, como subrayan los prologuistas, y repercutió en «la construcción del modelo historiográfico de un arte y una literatura catalanes de vanguardia que ha acabado por ser hegemónico» (Minguet).

El núcleo central de redactores lo formaban, además de Carbonell (editor y director), J. V. Foix y Magí A. Cassanyes (los promotores de Monitor),junto con Salvador Dalí, Sebastià Gasch y Lluís Montanyà. Publicación ecléctica y de «carácter avanzado y abierto a las más nuevas ideas y actitudes» (Vinyet Panyella), L'Amic de les Arts tuvo su momento álgido en 1928, año en que se fraguó el provocador Manifest Groc.El legado de la revista es, concluye la estudiosa, «su atractivo y excelencia», y «la influencia que ha ejercido la aventura creativa e intelectual de un conunto heterogéneo de personajes, movidos por la voluntad de innovación creativa y de modernidad a ultranza» que fue la marca de fábrica de la publicación.

Capítol 18.

El vostre navegador ha de permetre l’execució de Javascript. Si sorgeix algun inconvenient, verifiqueu les condicions de seguretat del navegador.

Copyright © 2008-2022 Edicions i Propostes Culturals Andana
C/ La Parellada, 19, 2n, 2a - 08720 Vilafranca del Penedès - Barcelona
Tel. 93 890 62 79

Tots els drets reservats
| Avís legal |