Busca el llibre de la nostra editorial
Logo instagram
El noi de l’autobús

La Hispano Pontorrina, Transports Monasterio, Mon-Bus. De les tartanes als motors de 500 cavalls

Isabel Ullate Valls

Títol: El noi de l’autobús
Autor: Isabel Ullate Valls
Publicat: 2023
Dimensions: 16 x 23 cm
Enquadernació: Rústica amb solapes
Pàgines: 374
Edició: 1a
Matèria: Transports i comunicacions i història local i general
ISBN: 978-84-16445-88-2
Preu: 25 € (IVA inclòs)
  © Edicions i Propostes Culturals Andana, SL
© Isabel Ullate Valls

El noi de l’autobús és un llibre de no ficció amb elements de ficció. Amb el subtítol La Hispano Pontorrina, Transports Monasterio, Mon-Bus. De les tartanes als motors de 500 cavalls, està basat en fets reals —conté trossets de moltes vides i bocins de documentació històrica i bibliogràfica— i conforma la crònica des d’abans del 1890 i fins al 2011 de la família Monasterio i de la seva empresa de transport originàries del Pont d’Armentera. L’expliquen més de vint testimonis i principalment un narrador ben particular al qual dona veu l’autora. És la història de tres generacions sobre rodes que contribueixen a la prosperitat de les comarques de l’Alt Camp, del Baix Penedès, del Garraf i de les comarques contigües, entre d’altres.

Dels carreters i els carros del segle xix, als motors potents dels autocars del segle xxi, passant pel gasogen i l’economia de subsistència d’entreguerres, el noi de l’autobús guia el lector per un trajecte amb tres parades i narra la pròpia història personal i empresarial i la dels seus avantpassats i coetanis. A més a més, descriu episodis històrics com el pas del vehicle de tracció animal al de tracció mecànica, el paper del correu en el sector del transport de viatgers o la transformació dels camins primigenis en la xarxa viària actual. Contextualitza la narració i aborda les Guerres Carlines, la Guerra d’Àfrica i la Guerra Civil i examina els fenòmens del Seat 600 i el boom del turisme a Catalunya.

Isabel Ullate Valls va néixer el 1973 a Sant Miquel d’Olèrdola. És filla del navarrès Jesús Mari i de la penedesenca Montserrat. Llicenciada en Filosofia i màster en Cooperació Internacional, va debutar com a escriptora amb Olèrdola, el llegat de Pere Clavé Bruna. (Edicions i propostes culturals Andana, 2007), un llibre a cavall de la filologia, la història i la literatura biogràfica. Tanmateix, l’art de l’escriptura emergeix espontàniament en la Isabel en tots i cadascun dels treballs i de les activitats vitals que desenvolupa: crea i relata contes i redacta projectes educatius, socials i culturals en la seva feina d’educadora, de dinamitzadora sociocultural i de tècnica social. Escriu assaig i contribueix a la divulgació filosòfica en xerrades i conferències. Idea i posa per escrit projectes humanitaris propis de la cooperació internacional. Amb El noi de l’autobús consolida la seva faceta literària.

L’autora va rebre el Premi d’investigació en geografia i història Fernando Piqueras Sancho de l’INS Manuel de Cabanyes, l’any 1993, pel text L’art pot morir; una menció honorífica a la XII edició del Premi de filosofia Arnau de Vilanova del Col·legi de Doctors i Llicenciats en Filosofia i Lletres i en Ciències de Catalunya, el 1993, pel text Miquel Martí i Pol, poesia i filosofia; i el Premi Rossend Montané per les seves qualitats humanes i el seu activisme desinteressat en benefici del municipi de l’Ajuntament d’Olèrdola, el 2005.

El vostre navegador ha de permetre l’execució de Javascript. Si sorgeix algun inconvenient, verifiqueu les condicions de seguretat del navegador.

Copyright © 2008-2022 Edicions i Propostes Culturals Andana
C/ La Parellada, 19, 2n, 2a - 08720 Vilafranca del Penedès - Barcelona
Tel. 93 890 62 79

Tots els drets reservats
| Avís legal |