Busca el llibre de la nostra editorial
Logo instagram
Cent anys de castells (1876-1976)

Entorn de la família Cusiné de Vilafranca del Penedès

Pere Ferrando Romeu / Fèlix Josep Cusiné Via

Títol: Cent anys de castells (1876-1976) / Entorn de la família Cusiné de Vilafranca del Penedès
Autors: Pere Ferrando Romeu / Fèlix Josep Cusiné Via
Publicat: 2011
Dimensions: 16,8 x 24 cm
Enquadernació: Rustica
Pàgines: 417
Edició: 1a
Matèria: Folklore
ISBN: 978-84-96995-54-3
Preu: 20 € (IVA inclòs)
  © d’aquesta edició, 2011 Edicions i Propostes Culturals Andana, SL
© Pere Ferrando Romeu
© Fèlix Josep Cusiné Via
© De les imatges els seus respectius autors o drethavents

Al llarg de tres generacions, la família Cusiné ha deixat una petja inesborrable en la història castellera. Així, Josep Cusiné Esclasans, fill de Fèlix Cusiné Dolcet —el primer gran aficionat de la nissaga i fidel seguidor de la Vella de Valls—, va ser un dels capdavanters del primer intent seriós de crear una colla castellera a Vilafranca del Penedès, als anys vint del segle passat. Dels seus dos fills, Vicenç va ser un dels primers membres del cos tècnic dels Castellers de Vilafranca i un incondicional dels Nens del Vendrell, mentre que Fèlix es va convertir en un reconegut cronista i estudiós, compromès en la preservació i difusió de la memòria castellera en uns temps molt difícils per a la cultura catalana.

Però el llibre va molt més enllà d’una crònica familiar. Els autors han tingut cura de situar els quatre biografiats en el seu context casteller i això els ha dut a investigar a fons els cent anys compresos entre 1876 i 1976 i a treballar amb documents inèdits, sobretot premsa, testimonis orals i imatges. El resultat és un treball amè i rigorós que, a més de posar al dia molts aspectes, fa noves i valuoses aportacions a la història castellera, com ara el coneixement dels nuclis d’aficionats vilafranquins dels anys vint i trenta del segle xx, la fundació i primers anys de vida dels Castellers de Vilafranca i les seves relacions amb els Nens del Vendrell i les colles vallenques, que aleshores pugnaven per l’hegemonia castellera.

Pere Ferrando Romeu (el Vendrell, 1963). Historiador del fet casteller. Als 14 anys va publicar el primer article de temàtica castellera a Informes- Baix Penedès, setmanari del qual, més endavant, va formar part com a redactor. Actualment, és col·laborador habitual de diverses publicacions periòdiques de Vilafranca del Penedès, Vilanova i la Geltrú, Valls i Tarragona. És autor dels llibres Presència castellera al Vendrell fins l’any 1926 (1991), La renaixença castellera al Vendrell, 1926-1936 (1995), Pau Casals i els castells, dos sentiments catalans (1998) —els dos darrers, escrits amb Salvador Arroyo—, El Penedès casteller. Pàgines d’història (1998), Els Xiquets de Valls: l’exemple de l’Espluga de Francolí (2003) i Castells a l’Arboç. Recull fotogràfic 1887-1935 (2008). Membre de l’Institut d’Estudis Penedesencs, Ferrando forma part del comitè assessor del Museu Casteller de Catalunya i del consell assessor de la revista Castells. Així mateix, és membre de l’equip que elabora la Base de Dades Castellera Interactiva i ha participat en la creació d’un arxiu fotogràfic d’imatges històriques de castells, dins del Museu de Valls. L’any 1999 va ser distingit amb el Premi Joan Ventura Solé, en reconeixement a la seva tasca de difusió del fet casteller.

Fèlix Josep Cusiné Via va néixer el 20 de gener de 1942 a Vilafranca del Penedès, al número 11 del carrer del Coll, en el si d’una família que vivia amb passió el fet casteller. «Recordo perfectament —explica ell mateix— quan el pare em portava a Valls per Sant Joan, a veure els primers castells de la temporada, i m’explicava la trajectòria de la nostra família dins del món dels castells. Des d’aleshores, em vaig sentir amb la responsabilitat de donar continuïtat a la nostra nissaga d’aficionats als castells». De molt jove, Cusiné ha col·laborat amb diferents publicacions periòdiques vilafranquines —Acció, Tothom, Penedès i El 3 de Vuit— sempre amb el referent del món dels castells. Això a banda, l’any 1970 va formar part del jurat Concurs de Castells de Tarragona en representació dels Castellers de Vilafranca, als quals va estar vinculat com a membre del Patronat de la colla.

El vostre navegador ha de permetre l’execució de Javascript. Si sorgeix algun inconvenient, verifiqueu les condicions de seguretat del navegador.

Copyright © 2008-2022 Edicions i Propostes Culturals Andana
C/ La Parellada, 19, 2n, 2a - 08720 Vilafranca del Penedès - Barcelona
Tel. 93 890 62 79

Tots els drets reservats
| Avís legal |