Busca el llibre de la nostra editorial
Logo instagram

El meu Marge

Miscel·lània 2001-2019

Benjamí Català i Benach

Títol: El meu Marge
Autor: Benjamí Català i Benach. Edició a cura d'Àngel Rovira i Turdiu i Neus Rovira i Trigo
Publicat: 2022
Dimensions: 18 x 26 cm
Enquadernació: Rústica amb solapes
Pàgines: 242
Edició: 1a
Matèria: Història i patrimoni, entorn rural
ISBN: 978-84-16445-70-7
Preu: 18 €
  © d'aquesta edició 2022.
Edicions i Propostes Culturals Andana, SL
© Benjamí Català i Benach

El meu Marge. Miscel·lània 2001-2019 recull els articles que Benjamí Català i Benach va publicar al butlletí informatiu El Marge de l'ADF Clot de Bou de la Bisbal, Masllorenç i Albinyana. Molts havien estat ja publicats anteriorment en els seus llibres i en les col·laboracions fetes en diverses revistes i ens expliquen històries, sempre acompanyades de dibuixos fets pel mateix autor, de llocs, ermites, castells, masies,... i del paisatge, de la Bisbal del Penedès i del Montmell en particular, i del Penedès i del Camp de Tarragona en general.

Són articles variats, redactats de manera planera i d'agradable lectura que conviden a endinsar-se en l'obra d'un autor, Benjamí Català i Benach, que forma part de les generacions que van viure la transformació radical dels models de vida i de treball. De les tasques manuals i els animals de tir, de la recol·lecció de les collites per portar-les al propi domicili i guardar-les, es va passar, en pocs anys, a la mecanització i a l'economia de mercat, tal com la coneixem avui.

És potser això, el que va portar a l'autor d'aquest llibre a l'estudi, a la preservació de la memòria col·lectiva, a la recerca històrica i, el que és més important, a la seva difusió. En Benjamí sempre ha compartit desinteressadament amb tothom que li ha demanat els seus coneixements i el resultat de les seves recerques, referents a la Bisbal i rodalies, que són exemple del que passava en molts altres indrets del país. Aquests articles són una mostra de la seva obra dedicada a l'estudi i divulgació de la vida a pagès, història i costums, que al llarg dels segles han anat modelant la personalitat actual d'aquest territori i la seva gent.

Benjamí Català i Benach (La Bisbal del Penedès, 1945). Va estudiar Filosofia i Humanitats al Seminari Conciliar Pontifici de Tarragona i Arquitectura Tècnica a la Universitat de Barcelona.

Ha escrit i dibuixat diversos llibres: Masies, la Bisbal del Penedès i rodalies (1987); El Montmell, sostre del Baix Penedès (1991); La Bisbal, el llarg batec d'un poble al Penedès (1998); Capbreus de la Bisbal del Penedès i l'Ortigós, 1696 (juntament amb Àngel Rovira i Turdiu) (2004); Bellesa rural del Baix Penedès (2006); Histories de la Bisbal mil·lenària (2011); Restes, rastres, runes i records (2013) i El Meu Marge. Miscel·lània 2001-2019 (2022).

Ha col·laborat en diversos llibres i publicacions, sobre tot en l'obra Catalunya Romànica (1992), en la revista Tag del Col·legi d'Arquitectes Tècnics de Tarragona i en butlletí El Marge, de l'ADF Clot de Bou de la Bisbal del Penedès-Masllorenç-Albinyana. És membre de l'Institut d'Estudis Penedesencs i ha col·laborat en el projecte Tots els Noms i en la secció de Toponímia. Entre moltes altres feines, professionalment, ha dirigit les obres de restauració de diverses masies i cases pairals. És aficionat a l'arqueologia, a la història, al dibuix, a les construccions antigues i a la recerca i investigació en documents i arxius.

El vostre navegador ha de permetre l’execució de Javascript. Si sorgeix algun inconvenient, verifiqueu les condicions de seguretat del navegador.

Copyright © 2008-2022 Edicions i Propostes Culturals Andana
C/ La Parellada, 19, 2n, 2a - 08720 Vilafranca del Penedès - Barcelona
Tel. 93 890 62 79

Tots els drets reservats
| Avís legal |