Busca el llibre de la nostra editorial
Logo instagram
Cuc a enraonar

A l'entorn del parlar del Penedès

Ramon Marrugat Cuyàs

Títol: Cuc a enraonar. A l'entorn del parlar del Penedès
Autor: Ramon Marrugat Cuyàs
Publicat: 2021
Dimensions: 14 x 21,5 cm
Enquadernació: rústica amb solapes
Pàgines: 144
Edició: 1a
Matèria: Filologia i llengua catalana. Recull d'articles
ISBN: 978-84-16445-64-6
Preu: 16 € (IVA inclòs)
  © d'aquesta edició Edicions i Propostes Culturals Andana, sl

Cuc a Enraonar. A l'entorn del parlar del Penedès recull la primera seixantena d'articles de periodicitat mensual que, amb el títol de «Cuc a enraonar», han aparegut al setmanari El 3 de vuit entre l'octubre de 2015 i el febrer de 2021. Son textos que, de manera agradosa i planera, volen posar en relleu els trets que donen personalitat a la variant penedesenca de la llengua catalana.

El títol fa referència al «jugar a cuc», peça genuïna i entranyable del vocabulari lúdic infantil de bona part del Penedès.

Cuc a enraonar fa una ullada als mots i expressions que conformen l'espinada del parlar penedesenc, sigui perquè tenen una intensitat remarcable, sigui perquè tenen una accepció singular, amb especial dedicació als aspectes creatius i, en especial a les concepcions lèxiques que des de la nostra comarca s'han estès a l'ús general de la llengua; els mots de projecció general que porten incorporats un origen onomàstic penedesenc; els sintagmes de l'activitat econòmica; la composició fraseològica: fórmules màgiques, fórmules de joc, parèmies, corrandes, endevinalles...; la conseqüència dels fenòmens fonètics i les particularitats locals.

Ramon Marrugat Cuyàs (Vilafranca del Penedès, 1939), durant prop de quaranta anys ha exercit de llibreter a Tarragona, on ha portat a terme una intensa activitat dins l'associacionisme cultural. Actualment coordina un ampli treball de recerca sobre la llengua del Penedès, en la secció que amb aquest propòsit treballa a l'Institut d'Estudis Penedesencs.

És doctor en filologia catalana amb una tesi sobre «l'adaptació a la llengua catalana dels noms dels vegetals procedents d'Amèrica i llur incidència en la lexicografia», ha publicat estudis sobre la botànica en l'obra de Pompeu Fabra i sobre toponímia medieval i, en el camp de la literatura, ha tingut cura de l'edició de la poesia en català de Manuel Milà i Fontanals.

El vostre navegador ha de permetre l’execució de Javascript. Si sorgeix algun inconvenient, verifiqueu les condicions de seguretat del navegador.

Copyright © 2008-2022 Edicions i Propostes Culturals Andana
C/ La Parellada, 19, 2n, 2a - 08720 Vilafranca del Penedès - Barcelona
Tel. 93 890 62 79

Tots els drets reservats
| Avís legal |