Busca el llibre de la nostra editorial
Logo instagram

VARIAS

Una impremta d'etiqueta (1918-2018)

Josep Forn Varias i Antoni Romeu Alemany

Títol: VARIAS. Una impremta d'etiqueta (1918-2018)
Autor: Josep Forn Varias i Antoni Romeu Alemany
Transcripció: 2018
Publicat: 26 x 32 cm
Dimensions: Tapa dura amb estoig
Enquadernació: 260
Pàgines: 1a
Edició: Economia i empresa, arts gràfiques
Preu: 978-84-16445-28-8
ISBN: 30 € (IVA incluido)
  © Gràfiques Varias
© Josep Forn Varias i Antoni Romeu Alemany

Sense etiquetes, les ampolles de cava anirien nues. I en aquesta tasca de vestir-les, hi tenen la mà trencada a Varias Impressors —el nom actual de l'empresa, que va néixer com a Tallers Gràfics Varias, i que durant molts anys es va conèixer com a Gràfiques Varias—, una impremta que fa un segle que fa de sastre d'un dels sectors més representatius de l'economia de Catalunya. Les tres generacions d'impressors de la família Varias, amb la complicitat dels seus treballadors, han posat el toc final d'elegància a aquest símbol de la festa i la celebració.

El que va començar com una impremta de poble que donava tot tipus de serveis gràfics a persones, entitats, empreses i institucions de Sant Sadurní i la seva contornada, ben aviat va agafar perfil propi amb dos tipus de productes. El primer estava relacionat amb el lloc d'origen, i va convertir Varias en un especialista en l'etiquetatge de cava. El segon tenia a veure amb l'ambició per sortir del clos de la vila, i va derivar en la impressió de llibres, durant més de deu anys, per a les prestigioses col·leccions Els nostres clàssics i Clàssics del món, de l'editorial Barcino. Això vol dir que el Curial e Güelfa, Ramon Llull, Francesc Eiximenis, William Shakespeare, Molière o Edgar Allan Poe van passar per les màquines de la petita impremta del Raval sadurninenc.

L'artífex d'aquest projecte empresarial d'èxit va ser un jove de 18 anys, Josep Varias Bou, el fundador de Varias Impressors, que va fer realitat un somni que va comptar des del primer moment amb la col·laboració d'un còmplice fonamental: Josep Torelló. Amb aquest vendrellenc, Varias va crear un tàndem jove i entusiasta, l'un fent de caixista i l'altre de minervista, els dos oficis bàsics en una impremta de principis del segle XX.

Un segle després, aquella impremta s'ha transformat en una de les principals empreses de Sant Sadurní i una de les primeres impremtes catalanes en l'àmbit de l'etiquetatge, amb prop d'un centenar de treballadors i unes modernes instal·lacions. Ara no només dona servei al municipi i al Penedès, sinó que ja fa anys que exporta, i té o ha tingut clients a països tan llunyans com Rússia o Cuba. Per arribar fins aquí, Varias Impressors ha hagut de superar les sacsejades socials, polítiques i culturals que s'han produït durant aquests cent anys.

El vostre navegador ha de permetre l’execució de Javascript. Si sorgeix algun inconvenient, verifiqueu les condicions de seguretat del navegador.

Copyright © 2008-2022 Edicions i Propostes Culturals Andana
C/ La Parellada, 19, 2n, 2a - 08720 Vilafranca del Penedès - Barcelona
Tel. 93 890 62 79

Tots els drets reservats
| Avís legal |